Την Τρίτη 24 και Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2024, πραγματοποιήθηκε διήμερη εκπαιδευτική επίσκεψη αντιπροσωπείας της Αστυνομίας του Όσλο (Oslo Police District) στα γραφεία του Τμήματος Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας της Ελληνικής Αστυνομίας, με σκοπό την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών σε θέματα που αφορούν την αντιμετώπιση εγκλημάτων μίσους.
Πιο συγκεκριμένα, η διημερίδα πραγματοποιήθηκε με τη διοργάνωση της Υπηρεσίας Διαχείρισης Ευρωπαϊκών και Αναπτυξιακών Προγραμμάτων (Υ.Δ.Ε.Α.Π.) του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και του Τμήματος Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας της Ελληνικής Αστυνομίας, μέσω της Δράσης Διμερούς Συνεργασίας με τίτλο: «Preventing and combating hate crimes». Κατά το διήμερο των εργασιών έλαβαν χώρα παρουσιάσεις του τρόπου δράσης και συζητήσεις μεταξύ εμπλεκόμενων φορέων (διωκτικές αρχές, κρατικές οργανώσεις, ΜΚΟ) σε θέματα που αφορούν εγκλήματα μίσους με έμφαση στην ολιστική υποστήριξη θυμάτων αυτών των εγκλημάτων.
Η ανωτέρω Δράση υλοποιείται στο πλαίσιο Χρηματοδότησης Δράσεων Διμερούς Ενδιαφέροντος του Προγράμματος GR-G «Ανάπτυξη των Δυνατοτήτων Διαχείρισης των Εθνικών Συστημάτων Ασύλου και Μετανάστευσης» του Χρηματοδοτικού Μηχανισμού Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΧΜ ΕΟΧ) – Ταμείο Διμερών Σχέσεων, περιόδου 2014-2021. Φορείς Υλοποίησης αποτελούν η Υπηρεσία Διαχείρισης Ευρωπαϊκών και Αναπτυξιακών Προγραμμάτων (Υ.Δ.Ε.Α.Π.), η οποία στο πλαίσιο αυτής συνεργάζεται με τα στελέχη του Τμήματος Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας της Ελληνικής Αστυνομίας και του Τμήματος Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας της Αστυνομικής Περιφέρειας του Όσλο (Hate Crime Unit from Oslo Police District) που αποτελεί τον εταίρο της Δράσης από τις Δότριες Χώρες. Σε αυτή περιλαμβάνονται αμοιβαίες εκπαιδευτικές επισκέψεις και διοργάνωση εργαστηρίων με σκοπό την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών και τεχνογνωσίας σε θέματα που άπτονται στην αντιμετώπιση εγκλημάτων μίσους.
Την πρώτη μέρα, η ατζέντα της συζήτησης περιλάμβανε μια σειρά παρουσιάσεων από θέματα επί των διαδικασιών που ακολουθούνται στο Τμήμα Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας της Ελληνικής Αστυνομίας προς τα στελέχη της Αστυνομίας του Όσλο της Νορβηγίας. Ειδικότερα, πραγματοποιήθηκαν :
- Παρουσίαση του Hate Crime Unit που αποτελείται από είκοσι πέντε (25) άτομα και ουσιαστική συζήτηση επάνω στις μεθόδους που χρησιμοποιούνται με αντιπαραβολή των αντίστοιχων πρακτικών από τη Νορβηγία,
- Απαρίθμηση των προκλήσεων που ανακύπτουν σε νομοθετικά και πρακτικά ζητήματα και τυχόν λύσεις που έχουν δοθεί,
- Παρουσίαση τρόπου λειτουργίας συνεργαζόμενων Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας όπως είναι η Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων και η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος
Τη δεύτερη ημέρα, πραγματοποιήθηκε, σε αίθουσα του Κέντρου Μελετών Ασφαλείας (ΚΕ.ΜΕ.Α.), ανοικτή συζήτηση με τα στελέχη της Ελληνικής και της Νορβηγικής Αστυνομίας, παρουσία της Εισαγγελέως, κας Αυγουστινάκη Σταυρούλας, αρμόδιας για τα αδικήματα ρατσιστικής βίας στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, στελέχους της Νορβηγικής Πρεσβείας στην Αθήνα, καθώς και πλήθους εκπροσώπων Φορέων των Πολιτών.
Στην παρουσίασή της η Κα. Εισαγγελέας, εξέφρασε την ευαρέσκειά της για την καλή, σοβαρή και οργανωμένη εργασία των στελεχών του Τμήματος Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας (Τ.Α.Ρ.Β.) της Ελληνικής Αστυνομίας και τόνισε την ανάγκη συνεχούς ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των αστυνομικών οργάνων και των δικαστικών λειτουργών. Στη συνέχεια, παρουσιάστηκε η καινοτόμα εργασία που προσφέρει στο Τ.Α.Ρ.Β. η παρουσία του ψυχολόγου της Ελληνικής Αστυνομίας ο οποίος δουλεύει με τα θύματα εγκλημάτων μίσους αναδεικνύοντας οικειότητα ώστε να αισθάνονται ασφάλεια όταν απευθύνονται στην αστυνομία. Έπειτα, υπήρξε πολύ δυναμική και ενδιαφέρουσα συζήτηση με ανταλλαγή απόψεων από πλευράς Ελληνικής Αστυνομίας και των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων στην οποία αναδείχτηκε ως θετικό ορόσημο η δημιουργία ειδικού Τμήματος για αυτά τα αδικήματα στην Ελλάδα. Τέλος, εντοπίστηκαν ορισμένοι τομείς προς βελτίωση όπως είναι ο έγκαιρος εντοπισμός των αδικημάτων ακόμη και στην περιφέρεια όπου οι αστυνομικοί δεν είναι ακόμη εκπαιδευμένοι πλήρως, η επαρκής – ουσιαστική στήριξη των θυμάτων μετά από την καταγραφή του αδικήματος καθώς και η παρακολούθηση των υποθέσεων σε όλα τα στάδια που ακολουθούνται. Σε όλη τη διάρκεια των δύο ημερών υπήρξαν και κατ΄ιδίαν συζητήσεις μεταξύ Νορβηγών και φορέων της Ελλάδας σε θέματα ιδιαίτερου ενδιαφέροντος της Αστυνομίας Όσλο εστιασμένα στον καλύτερο σχεδιασμό της αντιμετώπισης εγκλημάτων μίσους.
Η ενεργής συμμετοχή και το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων αποδεικνύουν τη δημιουργία καλών διαύλων επικοινωνίας των δύο χωρών οι οποίες αμφότερες αποκόμισαν νέες ιδέες προς εφαρμογή στις διαδικασίες τους στην αντιμετώπιση εγκλημάτων μίσους.